Τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού που θα συνδέει τον σχεδιασμό με την αδειοδότηση των data centers προτείνει το Greek Data Center Association (GRDCA), όπως αναδείχθηκε σε ειδικό πάνελ κατά τη διάρκεια του Data Center Forum. Τα στελέχη της Ένωσης υπογράμμισαν ότι βασικό ζητούμενο των επενδυτών είναι ο χρόνος υλοποίησης και η ύπαρξη ενός προβλέψιμου πλαισίου με σαφή χρονοδιαγράμματα, παράλληλη εξέταση αδειών και συντονισμό όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ισχύος, τα δίκτυα, τη χωροταξία και τους υδάτινους πόρους.

Η εγκατεστημένη ισχύς των data centers στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα περίπου στα 35 MW, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν την ανάπτυξη στα 150 έως 200 MW εντός της επόμενης πενταετίας, εξαιρουμένου του έργου AI Factory της ΔΕΗ. Η γεωγραφική θέση της χώρας επιτρέπει την κάλυψη μιας αγοράς 400 εκατομμυρίων πολιτών σε Βαλκάνια, Τουρκία, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, εφόσον τα δεδομένα των υποθαλάσσιων καλωδίων αποθηκεύονται και επεξεργάζονται τοπικά.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, η Αττική παραμένει ο βασικός κόμβος διασύνδεσης, η Κρήτη λειτουργεί ως διεθνής πύλη, η Δυτική Μακεδονία προσφέρεται για ενεργοβόρες υποδομές AI λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η Θεσσαλονίκη καλύπτει τη ζήτηση των Βαλκανίων. Παράλληλα, το GRDCA συνεργάζεται με πανεπιστήμια για την κατάρτιση εξειδικευμένων μηχανικών και τεχνικών.

Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.