Ο Miguel Dainesi, CEO της Shipnet μιλάει στο netweek για την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση της Shipnet στην παροχή λογισμικού για το ναυτιλιακό κλάδο και ο Γιώργος Φάρες, Territory Manager, Southern Europe, παρουσιάζει τη στρατηγική και τις δραστηριότητες της εταιρείας στην ελληνική αγορά.
netweek: Η Shipnet εξειδικεύεται σε λύσεις Πληροφορικής αποκλειστικά για το ναυτιλιακό κλάδο. Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των λύσεων και υπηρεσιών της;
Miguel Dainesi: Η Shipnet ιδρύθηκε 20 χρόνια πριν, το 1991, στη Νορβηγία και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια εξαγοράστηκε από την Inchcape Shipping Services, η οποία είναι μια μεγάλη εταιρεία με παράδοση 150 χρόνων στην παροχή υπηρεσιών προς το ναυτιλιακό κλάδο. Η εξαγορά της Shipnet από την Inchcape είχε σαν στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών που η Inchcape παρείχε στη ναυτιλιακή αγορά.
Η Shipnet έχει αναπτύξει τη μοναδική ολοκληρωμένη σουίτα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτει το λογιστικό και εμπορικό κομμάτι του κλάδου, καθώς και την τεχνική διαχείριση του στόλου. Διαθέτουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών λογισμικού που καλύπτουν το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, η ενοποιημένη σουίτα μας αποτελείται από έξι διακριτές κατηγορίες:
• Chartering and Operations
• Liner Management
• Finannce & Accounting
• Technical Management
• Procurement
• Disbursement Management.
Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία μετασχηματισμού των λύσεων μας προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως την πλέον προηγμένη τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου προϊόντος που θα συνδυάζει την εικοσαετή εμπειρία μας στον τομέα του ναυτιλιακού ERP και τις δυνατότητες που προσφέρει το web-based λογισμικό. Είμαστε, λοιπόν, στη μέση της διαδικασίας ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τη λύση μας και ως υπηρεσία, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του cloud και των μοντέλων Software as a Service.
netweek: Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σήμερα;
Miguel Dainesi: Μία βασική, διαχρονική, αλλά ιδιαίτερα σημαντική σήμερα στο υπάρχον οικονομικό περιβάλλον, είναι η πίεση για μείωση του κόστους. Ο κλάδος απαιτεί να κάνουν οι εταιρείες περισσότερα πράγματα με χαμηλότερο κόστος.
Μια άλλη πρόκληση είναι η δυσκολία που προκύπτει από τη λειτουργία σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον. Εξ’ ορισμού οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν παρουσία σε όλο τον κόσμο και πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε πληροφορία ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Το Internet έχει διευκολύνει αυτή την ανάγκη όσον αφορά τις σταθερές θέσεις, αλλά όταν μιλάμε για ένα πλοίο στη μέση της θάλασσας, η επικοινωνία δεν είναι εύκολη.
Υπάρχει λοιπόν πάντα η πρόκληση της μεταφοράς της πληροφορίας από τα πλοία στη στεριά, και ειδικά αν μιλάμε για θέματα όπως η συντήρηση του πλοίου, η ασφάλεια, η διαχείριση του πληρώματος κ.λπ., είναι απαραίτητη η πρόσβαση στην αντίστοιχη πληροφορία, και μάλιστα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, όπου κι αν είσαι. Από την πλευρά της τεχνολογίας, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις εδώ.
Σε αυτή τη δυσκολία έρχεται να προστεθεί και η συχνή εναλλαγή του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία, που πρέπει να έχει πρόσβαση στα συστήματα. Οπότε τα συστήματα πρέπει να είναι intuitive, εύκολα στη χρήση και στη συντήρηση – κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε προσθέτει μία ακόμα πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί μία λύση ΙΤ.
netweek: Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τις ναυτιλιακές εταιρείες χάρη στην εξειδίκευσή σας και την αποκλειστική σας εστίαση στη συγκεκριμένη αγορά;
Miguel Dainesi: Οπως προαναφέραμε, η Shipnet διαθέτει ένα ενοποιημένο και ολοκληρωμένο σύνολο εφαρμογών, οι οποίες καλύπτουν όλες τις λειτουργικές πλευρές μιας εταιρείας στο ναυτιλιακό κλάδο. Η διαφοροποίησή μας έγκειται στο γεγονός ότι η σουίτα μας είναι πλήρως ενοποιημένη. Στην αγορά του λογισμικού υπάρχει πάντα η συζήτηση του ποια είναι η καλύτερη επιλογή: μία λύση best-of-breed ή μια ενοποιημένη σουίτα.
Ο κλάδος της Πληροφορικής έχει τις φάσεις του – κάποιες περιόδους είναι της ‘μόδας’ η τάση για best-of-breed λύσεις κάποιες άλλες είναι της ‘μόδας’ η στροφή προς πιο ολοκληρωμένες λύσεις. Η προσέγγιση της best-of-breed λύσης έχει το πρόβλημα της ενοποίησης με την υπόλοιπη υποδομή…
Στην περίπτωσή μας, ακριβώς επειδή στρατηγικά εστιάζουμε αποκλειστικά στον κλάδο της ναυτιλίας, το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει τις καλύτερες λύσεις για κάθε ανάγκη μεμονωμένα, οι οποίες όμως είναι πλήρως ενοποιημένες, ενώ προφανώς και τα προϊόντα μας είναι σε θέση να ‘επικοινωνήσουν’ με προϊόντα άλλων παρόχων. Θα έλεγα λοιπόν ότι η εξειδίκευσή μας μας επιτρέπει να παρέχουμε προϊόντα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δυο προσεγγίσεων, με αποτέλεσμα οι πελάτες μας να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας best-of-breed και ταυτόχρονα πλήρως ενοποιημένης σουίτας.
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ISS, με περισσότερα από 150 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει 260 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Κατ’ επέκταση, η Shipnet, μετά την εξαγορά, απέκτησε γεωγραφικό αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο, και έγινε ο μοναδικός πάροχος λογισμικού για τον ναυτιλιακό κλάδο που διαθέτει παρουσία σε όλο τον κόσμο.
netweek: Θα λέγατε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι ‘ανοιχτές’ και πρόθυμες να επενδύσουν σημαντικά στην τεχνολογία;
Miguel Dainesi: Νομίζω ότι όπως και σε κάθε κλάδο, υπάρχουν διαβαθμίσεις στο κατά πόσο κάθε εταιρεία αναγνωρίζει τη σημασία της Πληροφορικής και είναι διατεθειμένη να επενδύσει σε αυτή. Κάποιες εταιρείες εμφανίζονται πιο απρόθυμες, καθώς είχαν μάθει να κάνουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο για πολύ καιρό -μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρείες του κλάδου έχουν πολλές δεκαετίες δραστηριοποίησης-, ενώ άλλες είναι πιο εξοικειωμένες με τη χρήση της τεχνολογίας.
Ανεξαρτήτως όμως εταιρικής κουλτούρας, θα έλεγα ότι οι εταιρείες πλέον δεν έχουν επιλογή από το να βασιστούν στην τεχνολογία. Οι παραδοσιακοί παίχτες, για παράδειγμα, προκειμένου να διαχειριστούν το στόλο τους με το βέλτιστο δυνατό τρόπο πρέπει να έχουν την κατάλληλη πληροφορία, οπότε πρέπει να επενδύσουν σε Πληροφορική.
Επίσης, οι τράπεζες που επενδύουν σημαντικά στη ναυτιλία έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με βάση πληροφοριακά συστήματα και προσδοκούν το αντίστοιχο περιβάλλον.
Και φυσικά υπάρχει πάντα το ζήτημα του κόστους – πόσο κοστίζουν οι επενδύσεις. Αυτό που λέω πάντα είναι «Αν νομίζετε ότι η Πληροφορική είναι ακριβή, προσπαθήστε να επιβιώσετε χωρίς αυτή». Οταν μια εταιρεία εξετάζει μια επένδυση σε τεχνολογία, θα πρέπει πάντα να αναλύει το business case: ποια είναι τα επιχειρηματικά οφέλη της επένδυσης αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αποφυγής της εκάστοτε επένδυσης.
Είναι αλήθεια ότι συχνά οι άνθρωποι του ΙΤ δεν είναι πολύ καλοί στο να παρουσιάσουν τη συνολική αξία της επένδυσης, ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Η αλήθεια όμως είναι ότι πλέον δεν γίνεται μια εταιρεία να επιβιώσει χωρίς την πληροφορία.
Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η πίεση των κανονιστικών πλαισίων. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν κάθε φορά περισσότερη πληροφόρηση και ανταπόκριση σε συγκεκριμένες νομικές απαιτήσεις. Και οι εταιρείες χρειάζονται την κατάλληλη ΙΤ πλατφόρμα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά.
netweek: Πώς έχει επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση την αγορά της ναυτιλίας σε επίπεδο επενδύσεων σε Πληροφορική;
Miguel Dainesi: Θα έλεγα ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει ένα διττό αποτέλεσμα. Από τη μια μεριά οι εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις για μείωση του κόστους αυξάνονται. Οπότε, αν είναι σε θέση κανείς να αποδείξει ότι, μέσα από μία συγκεκριμένη επένδυση σε ΙΤ, μειώνει το συνολικό λειτουργικό κόστος και ότι μπορεί να διαχειριστεί τα assets της εταιρείας με πιο αποδοτικό τρόπο, αυτό δικαιολογεί την επένδυση.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ναυτιλιακό κλάδο οι δαπάνες στην Πληροφορική αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κομμάτι του συνολικού λειτουργικού κόστους μιας εταιρείας…
netweek: Αν μια εταιρεία ζητούσε τη συμβουλή σας σε ποιες περιοχές, όσον αφορά την τεχνολογία, είναι επιβεβλημένο να επενδύσει σήμερα, και ποιες μπορεί να αφήσει για αργότερα, τι θα λέγατε;
Miguel Dainesi: Θα έλεγα ότι μια εταιρεία πρέπει να εστιάσει σε οποιαδήποτε επένδυση βελτιώνει την αποδοτικότητα της διαχείρισης και της χρήσης των κεφαλαίων της, όπως για παράδειγμα, ο πιο αποδοτικός προγραμματισμός και σχεδιασμός των ταξιδιών, η εξοικονόμηση καυσίμων, η βελτιστοποίηση του capacity κ.λπ.
Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας δεν μπορεί να περιμένει την ανάκαμψη της οικονομίας. Οσον αφορά στο τι θα μπορούσε να περιμένει, δεν υπάρχουν πολλές περιοχές…
Γενικά, όταν χρησιμοποιεί μια εταιρεία το ΙΤ με λογικό τρόπο, αυτό θα πρέπει να βελτιώνει τις λειτουργίες της και να παρέχει περισσότερη και χρησιμότερη πληροφορία.
netweek: Η ναυτιλία είναι πολύ σημαντικός και ιδιαίτερα ανεπτυγμένος κλάδος στην Ελλάδα. Ποια είναι τα σχέδια της Shipnet για την ελληνική αγορά;
Miguel Dainesi: Στην Ελλάδα η ISS έχει πολύ ισχυρή παρουσία, και φυσικά καθώς η Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας για τη παγκόσμια ναυτιλία, στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
Η Shipnet έχει χρόνια πελάτες στην ελληνική αγορά και τώρα έχουμε ξεκινήσει να στελεχώνουμε το ελληνικό γραφείο τόσο σε επίπεδο εμπορικής δραστηριοποίησης όσο και συμβουλευτικής. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και επενδύουμε για αυτό.
netweek: Ποιοι είναι οι άξονες δραστηριοποίησης της ShipNet στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι στόχοι της;
Γιώργος Φάρες: Η ShipNet είναι ο μοναδικός developer μιας ενοποιημένης ERP λύσης ειδικά για το χώρο της ναυτιλίας. Στην Ελλάδα προσφέρουμε εκτός από το ERP, consulting υπηρεσίες, support και maintenance. Στόχος μας είναι οι ελληνικές εταιρείες που έχουν στόλο πάνω από 5 πλοία διεθνώς να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η λύση μας, να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τον πολύ κρίσιμο παράγοντα ‘έξοδα’ με ένα αποδοτικότερο τρόπο διαχείρισης αυτών.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ναυτιλιακές που έχουν ανάγκη να καλύψουν ανάγκες σε επίπεδο chartering & operations, Finance & Accounting, Fleet Management.
netweek: Πώς διαμορφώνεται το μοντέλο δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Ελλάδα; Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων υλοποιήσεων σε ελληνικές ναυτιλιακές;
Γιώργος Φάρες: Η ShipNet απευθύνεται σε ορισμένους μεγάλους λογαριασμούς απ’ ευθείας, ενώ έχουμε δημιουργήσει και κανάλι business partners όπου έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το υπόλοιπο πολύ μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής αγοράς. Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα των inside sales μέσα από συνεργασία με call centers όπου ασχολούνται αποκλειστικά με πωλήσεις σε licenses και services. Μερικές από τις εταιρείες στις οποίες έχουμε υλοποιήσει την λύση μας είναι οι: CERES LNG, Newlead Bulkers, Byzantine Maritime Corporation, Hellas Marine Services.
netweek: Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον;
Γιώργος Φάρες: Στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει το 20% – 25% της αγοράς. Για να το επιτύχουμε αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει να βάζουμε σε εφαρμογή τις απαιτούμενες υποδομές σε πωλήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη.
Voyage Estimator: Το Shipnet Voyage Estimator είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ναυτιλιακό κλάδο
Μέρος της λύσης Shipnet Classic Chartering and Operations, το Voyage Estimator είναι ένα ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να τυποποιούν με ταχύτητα διαφορετικά σενάρια για τα αντίστοιχα φορτία και πλοία ώστε να μπορούν να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων τους.
Το Voyage Estimator διαθέτει ένα άκρως έξυπνο περιβάλλον εργασίας με ενσωματωμένο και προσαρμόσιμο routing, το οποίο παρέχεται από την κορυφαία Netpas υπηρεσία. Αυτό δίνει στους χρήστες την ευελιξία να προσαρμόσουν τα χαρακτηριστικά του ταξιδιού για να ταιριάζει με τον τρόπο λειτουργίας τους, και κυρίως να λάβει υπόψη θέματα όπως η πειρατεία και οι ζώνες χαμηλών εκπομπών.
Το Voyage Estimator ενοποιείται με τις πηγές δεδομένων της εταιρείας και προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο υποστήριξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Δυνατότητες και οφέλη:
• Γρήγορη μοντελοποίηση των συνδυασμών διαφορετικών φορτίων και πλοίων, εφαρμόζοντας διαφορετικά σενάρια χρήσης και διαβλέποντας τα πιθανά εμπορικά αποτελέσματα
• Γρήγορες εκτιμήσεις με πολλαπλούς υπολογισμούς δυνατοτήτων φόρτωσης για εύκολη αξιολόγηση/ σύγκριση, καθώς και τη δυνατότητα μετακίνησης ανάμεσα σε γρήγορη και λεπτομερή/πλήρη εικόνα των εκτιμήσεων
• Γρήγοροι υπολογισμοί και αναζήτηση αυτών που ήδη έχουν καταρτιστεί
• Ανάλυση των προβολών της οικονομικής απόδοσης των ομάδων των εκτιμήσεων
• Διαμορφώσιμη ανάκτηση των τιμών καυσίμων με τέσσερις υποστηριζόμενες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της FIFO από το Shipnet Operations Module
• Προειδοποίηση για ληξιπρόθεσμα τιμολόγια από τον ναυλωτή
• ΤC IN εκτιμήσεις για πλοία που εξετάζονται για ενοικίαση
• Πλήρης οικονομική εικόνα με τις λειτουργίες Continue Voyage και Tag Estimate, χτίσιμο ενοποιημένων αποτελεσμάτων συγχωνεύοντας τα κερδοφόρα ταξίδια με δυνητικά δαπανηρά backhauls.
Inchcape Shipping Services
Η Shipnet αποκτήθηκε εξολοκλήρου από την Inchcape Shipping Services το 2007, και από τότε οι δύο εταιρείες συνεργάζονται, συνδυάζοντας τις λύσεις της Shipnet με το ευρύ φάσμα της εμπειρίας και τεχνογνωσίας της ISS προκειμένου να βοηθήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και προοπτικές τους σε κάθε στάδιο.
Η Inchcape Shipping Services είναι η ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. Μέσα από το ιδιόκτητο δίκτυο 255 γραφείων και περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους, σε 66 περιοχές σε όλο τον κόσμο, η ISS αποτελεί για τους πελάτες της μία απαράμιλλη πηγή παγκόσμιων υπηρεσιών, οι οποίες όμως παρέχονται σε τοπικό επίπεδο και απόλυτα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εταιρείας.