Οι σαρωτικές αλλαγές που βιώνουμε στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχουν δώσει πλέον άλλη έννοια και σημασία στον όρο «τεχνολογίες εκπαίδευσης». Τόσο στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, όσο και σε ό,τι αφορά την εταιρική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, η τεχνολογία έρχεται αφενός να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, αφετέρου αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε.

Ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της εκπαίδευσης έχει επιταχυνθεί άμετρα τα τελευταία χρόνια. Κάθε στάδιο της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, έχει υποστεί μια στροφή προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες παράδοσης που βασίζονται στο cloud. Πέρα από αυτό, οι μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και του ανθρώπινου δυναμικού έχουν προκαλέσει μια δραματική αλλαγή στη σχέση μεταξύ των ενηλίκων εκπαιδευομένων και των παρόχων περαιτέρω εκπαίδευσης, όπως τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, αλλά και τις εταιρείες.
Η αξία του τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας (EdTech) προβλέπεται να αυξηθεί στα 680 εκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Πολλά από αυτά θα οφείλονται στην mobile τεχνολογία, τις υπηρεσίες cloud και την εικονική πραγματικότητα που δημιουργούν νέες δυνατότητες για προσιτή, καθηλωτική μάθηση. Από μια αισιόδοξη σκοπιά, μπορούμε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που είναι διαθέσιμη σήμερα είναι λιγότερο περιορισμένη από το πού τυχαίνει να ζει κάποιος στον κόσμο και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να παρακολουθήσει μαθήματα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι ανισότητες στην πρόσβαση στην τεχνολογία δημιουργούν μια άλλη σειρά προκλήσεων όσον αφορά την προσπάθεια για ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Remote learning
Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε πολλά σχολεία και κολέγια να στραφούν σε ένα μοντέλο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο, όπως και με πολλές άλλες αλλαγές, αυτό ήταν απλώς μια επιτάχυνση μιας τάσης που συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Η αγορά των διαδικτυακών υπηρεσιών μάθησης και της ηλεκτρονικής μάθησης προβλέπεται να αυξάνεται κατά 15% ετησίως μεταξύ 2020 και 2025, φτάνοντας την αξία των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ηλεκτρονική μάθηση προσφέρει στους μαθητές σχολικής ηλικίας τη δυνατότητα εκμάθησης θεμάτων και δεξιοτήτων που δεν διδάσκονται τοπικά, ενώ για όσους φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την ευκολότερη προσαρμογή της μάθησης γύρω από άλλες δεσμεύσεις, όπως οι εργασιακές ή οικογενειακές ευθύνες.
Το e-learning είναι επίσης μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για εκπαίδευση στο χώρο εργασίας – μια μελέτη της IBM σχετικά με τις δικές της πρωτοβουλίες απομακρυσμένης μάθησης διαπίστωσε ότι οι εκπαιδευόμενοι της είχαν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πέντε φορές περισσότερο περιεχόμενο, με το ένα τρίτο του κόστους για την εταιρεία, με αποτέλεσμα σε εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την επίσημη εκπαίδευση και κατάρτιση, πολλοί περισσότεροι από εμάς επωφελούμαστε τώρα από την ευκαιρία για ψυχαγωγική μάθηση και μάθηση με γνώμονα ενδιαφέροντα έξω από την επαγγελματική μας ζωή. Εφαρμογές όπως το Duolingo προσφέρουν προσβάσιμα μαθήματα γλώσσας, ενώ άλλες όπως το Flowkey και το Simply Piano απευθύνονται σε όσους θέλουν να μάθουν να παίζουν όργανα.

Δια βίου μάθηση (συνδρομητικές υπηρεσίες)
Το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει σήμερα αναπτύχθηκε για έναν διαφορετικό κόσμο, όταν οι νέοι αναμενόταν να εκπαιδευτούν για μια «δουλειά για όλη τους τη ζωή». Οι ευκαιρίες μάθησης περιορίζονταν σε εκείνες που θα μπορούσαν να παραδοθούν σε χώρους στους οποίους οι μαθητές θα μπορούσαν να έχουν φυσική πρόσβαση, και τα χρόνια της επίσημης εκπαίδευσης θα ήταν «εκ των προτέρων» στρυμωγμένα στα πρώτα 20 χρόνια μας. Το τοπίο της απασχόλησης σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει οι παππούδες ή οι γιαγιάδες ή ακόμα και οι γονείς μας. Ο γρήγορος ρυθμός της τεχνολογικής προόδου σημαίνει ότι οι δεξιότητες μπορούν γρήγορα να καταστούν ξεπερασμένες και η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων σε συνεχή βάση αποτελεί ζωτική στρατηγική για την καριέρα και την επιχειρηματική επιτυχία. Μπροστά σε αυτό το κύμα αλλαγής, οι πάροχοι εκπαίδευσης και οι εκπαιδευόμενοι κινούνται προς ένα διαρκές μοντέλο εκπαίδευσης – ίσως παίρνοντας στοιχεία από την τάση για συνδρομητικές υπηρεσίες σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής. Ένας άλλος μοχλός είναι η εμφάνιση διαδικτυακών συσσωρευτών μάθησης όπως το Coursera ή το Udemy, που, μαζί με τα παραδοσιακά πτυχία και τα πολυετή μαθήματα, προσφέρουν χιλιάδες «μικρομαθήματα». Αυτά στοχεύουν να χωρίσουν τη μάθηση σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς που μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Νέες μέθοδοι μάθησης όπως αυτά έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών στον 21ο αιώνα και θα γίνουν ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή με μαθητές που αναζητούν ευέλικτους τρόπους για να εντάξουν την εκπαίδευση στη ζωή τους.

Εργασία εξ αποστάσεως και εικονική εκπαίδευση
Η πανδημία του COVID-19 έχει επιταχύνει την τάση προς την εξ αποστάσεως εργασία και την εικονική εκπαίδευση, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί ή έχουν επιλέξει να εργάζονται από το σπίτι και να παρακολουθούν εκπαιδευτικές συνεδρίες στο διαδίκτυο. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας και τις δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους και αυξημένης παραγωγικότητας. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν σε ψηφιακές πλατφόρμες και εργαλεία εκπαίδευσης και να αναπτύξουν στρατηγικές για την παροχή υψηλής ποιότητας, ελκυστικού εκπαιδευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με μια έκθεση της McKinsey που δημοσιεύτηκε το 2020 με τίτλο «Innovation in a crisis: Why is it more critical than ever», οι υποθέσεις εργασίας και κατάρτισης που οδήγησαν στην ανάπτυξη στο παρελθόν ενδέχεται να μην ισχύουν πλέον σήμερα, λόγω της κρίσης του COVID-19, και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εργασία και η εκπαίδευση μπορούν πλέον να συμβούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, και όποιος δεν πλέει προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλότερες προκλήσεις όσον αφορά την εναλλαγή των εργαζομένων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό «People at Work 2022: A Global Workforce View», του ADP Research Institute.

Gamification και διαδραστικό περιεχόμενο
Πολλές εταιρείες προωθούν λύσεις 3D για μάθηση που έχουν σημαντικό κόστος και συνεπάγονται απροσδόκητες απαιτήσεις ειδικού εξοπλισμού. Πλέον, αυτός ο τύπος δαπανηρής μάθησης δεν βρίσκεται στο προσκήνιο. Οι τάσεις δείχνουν ένα βιώσιμο και πιο διαδραστικό είδος εκπαίδευσης το 2023, όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην προσαρμογή του περιεχομένου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μια προσομοίωση της πραγματικότητας που εξοπλίζει τους ανθρώπους για πραγματικές προκλήσεις, μέσα σε έναν ασφαλή χώρο και χωρίς επιπλέον κόστος. Και δεδομένου ότι όλοι έχουν μια συσκευή 2D, δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό εξοπλισμό για εκπαίδευση. Τώρα ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του συσκευή για να εκπαιδευτεί και να ενισχύσει τις μαλακές και σκληρές δεξιότητές του.

Το training μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό και ελκυστικό όταν είναι διαδραστικό και καθηλωτικό και όταν ενσωματώνει στοιχεία παιχνιδιού. Το 2023, οι οργανισμοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαδραστικό περιεχόμενο και gamification για να κάνουν την εκπαίδευση πιο ελκυστική και αποτελεσματική, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως προσομοιώσεις, εικονική πραγματικότητα και παιχνίδια για να προσφέρουν μαθησιακές εμπειρίες που είναι διασκεδαστικές και καθηλωτικές. Σύμφωνα με την μελέτη της Gallup, «State of the Global Workplace: 2022 Report», «η αποδέσμευση εργαζομένων προκαλεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγικότητα των οργανισμών. Η μαθησιακή εμπειρία έχει αντίκτυπο στους χρήστες όταν υπάρχει συσχέτιση συναισθήματος με το μαθησιακό ταξίδι. Τα συναισθήματα είναι το συστατικό που κάνει τις νέες έννοιες να παραμένουν και να εσωτερικεύονται με επιτυχία, διατηρώντας παράλληλα τους ανθρώπους αφοσιωμένους και με υψηλά κίνητρα στα καθήκοντά τους. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι λύσεις gamified learning: διατηρούν τα κίνητρα σε υψηλά επίπεδα και τους ανθρώπους χαρούμενους στη δουλειά.

Εξατομίκευση και προσωποποίηση
Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων και τεχνολογίας, γίνεται ευκολότερη η προσαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης στις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις των μεμονωμένων εκπαιδευόμενων. Τα εξατομικευμένα και προσωποποιημένα προγράμματα training μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά, καθώς λαμβάνουν υπόψη τα μοναδικά στυλ μάθησης, το υπόβαθρο και τους στόχους κάθε μαθητή. Πλέον οι οργανισμοί καλούνται να υιοθετήσουν πιο εξατομικευμένες και προσωποποιημένες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για να κατανοήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων τους και να προσφέρουν στοχευμένο, σχετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ευέλικτες πλατφόρμες μάθησης
Επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία τους στην εργασία, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της καινοτομίας και στην ευτυχία των εργαζομένων (σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte), οι ίδιες αξίες εκτιμώνται όταν πρόκειται για εκπαίδευση και συνεχή αναβάθμιση δεξιοτήτων. Η παροχή ενημερωμένου εκπαιδευτικού περιεχομένου σε πολλαπλά Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης (LMS) δεν είναι εύκολη. Αλλά για να επιτύχετε μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς, είναι απαραίτητο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να βασίζεστε σε ευέλικτες, εύκολες, καινοτόμες αλλά διαισθητικές πλατφόρμες μάθησης που ενθαρρύνουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, η μετατροπή της πλατφόρμας σε χώρο συνεργασίας, όπου οι ομάδες μπορούν να βάλουν τα δύο σεντς τους και να διατηρήσουν το περιεχόμενο να εξελίσσεται, είναι το κλειδί για την προσέγγιση του κατάλληλου κοινού και των εξελισσόμενων αναγκών του. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να έχουν εύκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση στη ροή της εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι υπηρεσίες ροής, θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες και θα παρέχουν άμεση πρόσβαση σε καθηλωτικό και σχετικό περιεχόμενο. Το να βασίζεστε σε μια πρακτική λύση που μπορεί να διανείμει αποτελεσματικά το περιεχόμενο και να το κάνει διαθέσιμο για συνεχείς ενημερώσεις τη στιγμή που χρειάζεται ο εκπαιδευόμενος είναι επίσης το κλειδί για την επιτυχή επίτευξη του στόχου. Ως εκ τούτου, η επιλεγμένη πλατφόρμα πρέπει να μπορεί να διευκολύνει τις συνεχείς ενημερώσεις και να χτίζεται με γνώμονα την ευελιξία, δίνοντας χώρο σε όλες τις ηλικίες και όλα τα προσόντα για να παρέμβουν και να προσαρμόσουν την εκπαίδευση όταν χρειάζεται. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται τις ενσωματώσεις API, την πλήρη ενσωμάτωση αυτοματισμού και τεχνολογίες όπως το WebRTC για την παράδοση περιεχομένου είναι απαραίτητη φέτος.

Στροφή προς τις πλατφόρμες μαθησιακής εμπειρίας
Η στροφή φέτος θα είναι προς τις Πλατφόρμες Εκμάθησης Εμπειρίας (LXP), τις πλατφόρμες μάθησης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που παρέχονται με χρήση λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS), με στόχο να αφήσουμε πίσω τα απαρχαιωμένα συστήματα όπου ήταν δύσκολη η πραγματοποίηση ενσωματώσεων. Αυτά τα νέα συστήματα επιτρέπουν τη δημιουργία περιεχομένου, στοιχεία παιχνιδιού και chatbox, ενώ παρέχουν στον χρήστη αναλυτικά στοιχεία της απόδοσης του εκπαιδευόμενου και εύκολη ενσωμάτωση με παρόχους eLearning. Μερικά από τα οφέλη αυτών των LXP είναι ο υψηλός βαθμός εξατομίκευσης του μαθησιακού περιεχομένου, η ευέλικτη μάθηση μέσω μικρομάθησης και η υψηλή ευελιξία για τους μαθητές όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που κάνει τη διαφορά φέτος είναι η τάση προς τον εκδημοκρατισμό της μαθησιακής εμπειρίας και η αυτονομία που δίνεται στους χρήστες: έχουν τον πλήρη έλεγχο των μαθησιακών τους οδών. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τα περισσότερα τμήματα HR δυσκολεύονται με τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και την ενσωμάτωση των ενοτήτων μάθησης και ανάπτυξης στα συστήματά τους. Αυτός είναι ο λόγος που το 2023 ήρθε με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την απρόσκοπτη ενσωμάτωση και την πολύ διαισθητική ανάπτυξη των συστημάτων εκπαίδευσης. Η ύπαρξη μιας εταιρικής στρατηγικής μάθησης για την αντιμετώπιση των πολυπλοκοτήτων που συνεπάγεται η παροχή εκπαίδευσης σε πολλαπλά συστήματα είναι κρίσιμης σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ευελιξία του συστήματος και η διαισθητικότητα των πλατφορμών μάθησης είναι ουσιαστικής σημασίας, σύμφωνα με την έκθεση της PWC «Global Workforce Hopes and Fears».

 

Training technologies: Τhe HR’s point of view

Με την εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού να αποτελεί ίσως τον βασικό διαφοροποιητικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση και διακράτηση του ταλέντου και φυσικά την απόδοση των εταιρειών και με δεδομένο ότι τα τμήματα HR είναι οι εσωτερικοί πελάτες των training τεχνολογιών, μιλήσαμε με στελέχη Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων και ζητήσαμε τη δική τους οπτική στο θέμα.

Θάλεια Βουβονίκου, HR Head Greece & Cyprus, Henkel
Βασικό ζητούμενο η διαδραστικότητα
Η εποχή ‘meta’ που συμβαδίζει με τον όρο meta-covid έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας, στα εργαλεία ανάπτυξης αλλά και εκπαίδευσης των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η ψηφιοποίηση μεγάλου ποσοστού των καθημερινών εργασιών, τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι digital πλατφόρμες καθώς και η Τηλεργασία, όρισε ως επιβεβλημένη την ανάγκη για αναβάθμιση δεξιοτήτων σε νέες τεχνολογίες, αυτοματοποιήσεις και digital εργαλεία.
Εκτός όμως των τεχνικών εκπαιδεύσεων παρατηρούμε και μία σημαντική ροπή των εταιρειών σχετικά με εκπαιδεύσεις Ηγεσίας. Το ανανεωμένο, ανθρωποκεντρικό προφίλ του μελλοντικού Ηγέτη ήρθε για να μείνει ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει υβριδικά μοντέλα εργασίας που λειτουργούν με λιγότερο «έλεγχο» και περισσότερη εμπιστοσύνη. Οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν πλέον τις πιο επιτυχημένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες ώστε οι μελλοντικοί Ηγέτες να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις νέες γενιές και να υποστηρίξουν τη νέα εποχή και τις σημαντικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων του μέλλοντος.

Προσδοκίες και απαιτήσεις
Οι training τεχνολογίες θα πρέπει να καλύπτουν την απαίτηση για διάδραση (interaction). Με τη χρήση role plays, ερωτηματολογίων αξιολόγησης, κατανόησης και ανατροφοδότησης της εκπαίδευσης καθώς και με ενότητες «live» ερωτήσεων και απαντήσεων, διευκολύνεται η αφομοίωση των κύριων σημείων μίας online εκπαίδευσης. Επίσης, επεκτείνεται η προσδοκία για διάρκεια στις γνώσεις που παρέχει η συγκεκριμένη εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, οι digital εκπαιδεύσεις θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό βιωματικές και να βασίζονται στις πραγματικές προκλήσεις των εργαζομένων στην καθημερινότητα τους.

Η προσέγγιση της Henkel
Η Henkel χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια e-Learning πλατφόρμα ειδικά διαμορφωμένη για τις ανάγκες των εργαζομένων μας παγκοσμίως και μεταφρασμένη σε πάνω από 34 γλώσσες.
Οι τεχνολογίες e-Learning χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό πλέον και προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στους εκπαιδευόμενους καθώς μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ό,τι θέμα τους ενδιαφέρει, όλες τις ώρες, χωρίς να πρέπει να γίνει πιο πριν κάποια οργάνωση, όπως στο παρελθόν. Σίγουρα οι πλατφόρμες e-Learning δεν υποστηρίζουν τόσο αποτελεσματικά την αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευόμενων και για αυτό συχνά επιλέγονται τα λεγόμενα “buddle courses” όπου, ανάλογα με τη θεματολογία, συνδυάζουν τις e-Learning ενότητες με τις face tο face».

Σπυρίδων Χονδρογιάννης, Head of Human Resources, Amplus
Mobile & Social learning οι νέες τάσεις
«Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούσε πάντα βασικό παράγοντα επιτυχίας ενός οργανισμού. Πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή των γρήγορων αλλαγών και εξελίξεων, οι επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν χρήση των εταιρικών προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Τα οφέλη είναι πολλά: παρακίνηση και εργασιακή δέσμευση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, μειωμένα ποσοστά αποχωρήσεων, υψηλότερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα. Ένα επιπλέον όφελος που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι και η συνεισφορά της εκπαίδευσης και ανάπτυξης στον ‘σχεδιασμό διαδοχής’. Οι απαιτήσεις του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες γνώσεις και δεξιότητες αφορούν τον τομέα του compliance, τη βελτίωση των soft skills, την ηγεσία, την προϊοντική αριστεία, καθώς και την αναβάθμιση δεξιοτήτων (Reskilling/Upskilling).

Πολλαπλά τα πλεονεκτήματα των training technologies
Σήμερα πλέον το e-learning και τα διάφορα Συστήματα Learning Management (LMS) εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος για την παροχή εκπαίδευσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ η αξία των προγραμμάτων αυτών μεγιστοποιείται αν οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Οι τεχνολογίες εκπαίδευσης προσφέρουν αρκετά ακόμη πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Ενδεικτικά και μόνο σημειώνω: άμεση ανατροφοδότηση της απόδoσης επένδυσης (ROI) με χρόνο παραμονής στην πλατφόρμα, ποσοστό ολοκλήρωσης μαθημάτων, εξατομικευμένα πλάνα κατάρτισης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων, ευελιξία στις ώρες πραγματοποίησης εκπαίδευσης, άμεση συσχέτιση με την παρούσα ή μελλοντική εργασία του εκπαιδευόμενου.
Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας που συχνά αναφέρεται ως ‘ο μεγάλος ανασχηματισμός’, επηρεάζει σημαντικά την εταιρική κατάρτιση, στην οποία οι τάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται είναι το Mobile/Tablet Learning, το Gamification, το Social Learning και τα διάφορα E-Certifications. Οι εξελίξεις πολλαπλασιάζουν σήμερα τις προκλήσεις για τους οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν στο σύνθετο περιβάλλον μιας δυναμικής παγκόσμιας αγοράς, ωστόσο πρέπει επιπλέον να λάβουν υπ’ όψη τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των εργαζομένων τους, όπως και την ανάγκη για νέες ψηφιακές δεξιότητες. Συνεπώς, και ως αποτέλεσμα, οφείλουν να δουν προσεκτικά το εσωτερικό τους περιβάλλον, αναπτύσσοντας το εργατικό δυναμικό τους ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στον ‘πόλεμο του ταλέντου’».

Διονύσης Μπουρλάς, HR Manager, Skroutz Last Mile
Χρόνος και στόχευση τα πλεονεκτήματα των training technologies
«Ως επαγγελματίας στο χώρο του Ανθρώπινου δυναμικού πριν και μετά την εποχή της πανδημίας, η ερώτηση που συναντώ όλο και συχνότερα σε interviews αφορά την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μέσω του corporate training. Ειδικότερα, η παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό μιας εταιρείας αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παράγοντες επιλογής νέου εργασιακού περιβάλλοντος ή παραμονής στο υπάρχον. Η εκπαίδευση των υπαλλήλων παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί κάτι μονοδιάστατο. Οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ανάγκη και την περίσταση, με παραδείγματα τη βελτίωση συγκεκριμένων soft skills έως την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε κάποιους ρόλους. Αντίστοιχα, το πλαίσιο εναλλάσσεται από ομαδικές παροχές για μεγαλύτερες ομάδες, μέχρι στοχευμένη εκπαίδευση για τον εκάστοτε υπάλληλο. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό ο κάθε οργανισμός να εστιάσει σε αυτό τον τομέα δημιουργώντας πνευματικό κεφάλαιο και ωφελώντας τόσο τους εργαζομένους όσο και συνολικά την επιχείρηση.

Προσδοκίες και ζητούμενα
Για τους εργαζόμενους οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες εστιάζονται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης με το online learning να πρωτοστατεί, ειδικότερα λόγω της υβριδικής απασχόλησης. Ο δεύτερος τομέας αφορά τα συνολικά οφέλη για τον εργαζόμενο, τα οποία αντίστοιχα πρέπει ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εταιρείας. Μια συνηθισμένη τακτική στο παρελθόν αφορούσε την παροχή εκπαίδευσης η οποία ωστόσο δεν εστίαζε εξίσου στην προσωπική εξέλιξη του υπαλλήλου με αποτέλεσμα να παρατηρείται ελάχιστο ενδιαφέρον. Άλλα λάθη παρατηρούνται στην εκπαίδευση δεξιοτήτων οι οποίες δε σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο του υπαλλήλου ή την υπερπληροφόρηση που εν τέλει οδηγεί σε δραστική μείωση του ενδιαφέροντος.
Για αυτό το λόγο οι τεχνολογίες εκπαίδευσης επικεντρώνονται περισσότερο σε κάποιους τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο χρόνος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον εργαζόμενο όσο και για τον οργανισμό. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το online training έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ειδικά σε αυτό τον τομέα. Αρχικά, είναι προσβάσιμο 24/7 κάτι που δεν διαταράσσει τη ροή της εργασίας και δίνει την ελευθερία στον εργαζόμενο να εκπαιδευτεί στο χρόνο και το ρυθμό που αυτός επιθυμεί. Δευτερευόντως, παρέχεται εύκολα στο σύνολο των εργαζόμενων, είτε αφορά ομαδικές εκπαιδεύσεις ή στοχευμένα courses.

Ένας άλλος τομέας είναι η στόχευση. Πριν εφαρμοστεί ένα training οφείλει να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία για το πως αυτό θα εξελίξει περαιτέρω τους εκπαιδευόμενους αλλά και πως θα επηρεάσει θετικά τους στόχους της εταιρείας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αυξάνει το engagement, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί το alignment όσων αφορά τα business goals. Συνοψίζοντας, ένα training program το οποίο δίνει περαιτέρω αξία στον υπάλληλο, παρέχεται εύκολα και δεν επηρεάζει το καθημερινό business routine ενώ είναι ευθυγραμμισμένο με τους στόχους της εταιρείας, έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η προσέγγιση της Skroutz Last Mile
Στη Skroutz Last Mile δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον άμεσης αλληλεπίδρασης των εργαζομένων με τους επικεφαλής των ομάδων και το HR. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες παρέχουμε online trainings που αφορούν ευρύτερες εργασιακές ομάδες ή στοχευμένα κάποιον εργαζόμενο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την γενική και απροσδιόριστη παροχή εκπαίδευσης και προσπαθούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα skills που θα προσδώσουν περαιτέρω αξία. Η διαδικασία λαμβάνει μέρος με δύο διαφορετικές μορφές. Η πρώτη προέρχεται από την προγραμματισμένη επικοινωνία του HR με τους επικεφαλής των ομάδων, όπου λαμβάνονται υπόψη τρόποι και διαφορετικές μορφές upskilling και εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ομάδας. Η δεύτερη προέρχεται απευθείας από τον εργαζόμενο, ο οποίος σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της ομάδας του επιλέγει το training module που χρειάζεται με βάση το ρόλο του και στη συνέχεια επικοινωνείται στο HR. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος είναι στο κέντρο και έχει ενεργό ρόλο στην απόφαση για τη μέθοδο της εκπαίδευσης αλλά και το timeline. Τα οφέλη που παρατηρούμε απο τις παραπάνω μορφές αλληλεπίδρασης είναι αρκετά. Πρωτίστως, διασφαλίζουμε σε μεγάλο βαθμό οτι παρέχουμε το σωστό training program στον εργαζόμενο διατηρώντας τον στο κέντρο των αποφάσεων. Δευτερευόντως, μειώνουμε το skill gap μεταξύ των υπαλλήλων αφού η εκπαίδευση είναι συνεχής και όχι μεμονωμένη. Τέλος, παρατηρούμε μεγαλύτερο retention και συνοχή με την κουλτούρα μας, αφού οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την εξέλιξή τους ως αρωγό στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας».