Αν και οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν το Mobile World Congress 2020, η δήλωση του Mats Granryd, γενικού διευθυντή του GSMA, ότι η ακύρωση του συνεδρίου οφείλεται σε «ανωτέρα βία» ανοίγει το δρόμο στις ασφαλιστικές να αρνηθούν τις αποζημιώσεις, βάσει όρου που υπάρχει στο συμβόλαιο.

Επομένως, το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι οι εταιρείες που είχαν δηλώσει συμμετοχή και είχαν πληρώσει το σύνολο ή μεγάλο μέρος της συμμετοχής τους, θα χρειαστεί να καταφύγουν στη νομική λύση. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Netfax στις 13 Φεβρουαρίου, τα έξοδα των εταιρειών στο σύνολο τους είναι πολλαπλάσια από το τίμημα που είχαν ορίσει οι διοργανωτές, καθώς περιλαμβάνουν έξοδα μετακίνησης ανθρώπων και εξοπλισμών, καμπάνιες προβολής και λοιπά έξοδα. 

Χαμένοι οι μικρομεσαίοι Από την ακύρωση του συνεδρίου πλήττονται περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, απροστάτευτοι μένουν οι επιχειρηματίες της Βαρκελώνης, γεγονός που ώθησε τη Δήμαρχο της πόλης να δηλώσει πως υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν ήταν ο φόβος για τον ιό που οδήγησε στην ακύρωση του MWC, αλλά οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το ερχόμενο διάστημα, η πολιτική του GSMA, αλλά και η πολιτική των χωρών που είχαν εκθέτες στο MWC, αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του MWC, παρά το γεγονός ότι η επίσημη δήλωση του John Hoffman, CEO του GSMA, κάνει λόγο για ενότητα, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: « Ο GSMA και τα μέλη του θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για το MWC Barcelona 2021 καθώς και για μελλοντικές εκδηλώσεις».