Αγαπητοί αναγνώστες, Μπορεί το ενδιαφέρον της εν γένει αγοράς business τεχνολογίας να βρίσκεται στραμμένο στις εν εξελίξει διεργασίες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0” και τα έργα που ήδη σχεδιάζονται και δημοπρατούνται με μεγαλύτερη ένταση από την άνοιξη και έπειτα, εντούτοις όμως το βλέμμα συγκεκριμένων Αρχών έχει στραφεί στην περίπτωση ελληνικής θυγατρικής κορυφαίου πολυεθνικού ΙΤ ομίλου. Κάθε άλλο, μάλιστα, για καλό λόγο…

Συγκεκριμένα, εδώ και ένα δίμηνο δυο υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τα αρχεία -οικονομικά, συμβάσεων, χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τιμολογήσεων και απόδοσης φόρων- της εν λόγω εταιρείας. Η υπόθεση δεν προκύπτει από τυχαίο έλεγχο, συχνά-πυκνά έχει τις ρίζες του σε κάποια διαφορά με ισχυρότερο ανταγωνιστή που διαθέτει «άκρες» και δεν διστάζει να τις επιδείξει, ανακαλύπτεται μια μικρο-παράβαση, που επιλύεται με την επιβολή ενός ανάξιου λόγου προστίμου -περισσότερο για τα μάτια του κόσμου και ουχί για την ουσία.

Τα πράγματα στην συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνουν -και είναι- εξόχως σοβαρά με πιθανές κακουργηματικές διαστάσεις, καθώς έχει περίεργες προεκτάσεις με την ενεργή εμπλοκή αλλοδαπού τραπεζικού ιδρύματος που εδρεύει σε χώρα με έντονη… φήμη «ξεπλύματος» και εν γένει κυκλοφορίας «μαύρου» χρήματος. Προς το παρόν, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν και προσπαθούν να προσδιορίσουν τον βαθμό εμπλοκής και επίγνωσης των δεδομένων από μέρους του management team.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΨΑΝ στελέχη που με «όχημα» το δίκτυο επαφών τους ή μια λογική φεϊβοριτισμού, επιχείρησαν να καρπωθούν προς ίδιον όφελος την παρουσία τους σε έναν οργανισμό ή επιχείρηση, που με την σειρά της είχε άμεση σχέση είτε εξάρτηση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάτι τέτοιο λάμβανε χώρα επί μακρόν στο «Ηγέτη του Δωδεκάθεου», έως ότου επήλθε η αναγκαία αλλαγή στην ηγεσία του. Τα δεδομένα του προηγούμενου επικεφαλής ήταν «συμπαθητικά», ωστόσο ήταν εμφανές πως υπήρχαν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης, και δη σε πολλαπλά επίπεδα: Από βαθμό διείσδυσης στην αγορά μέχρι ευκαιρίες αποδοτικής συνεργασίας με κορυφαίους παρόχους της αγοράς και από τα προσδοκόμενα έσοδα έως τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινούριων προϊόντων και εφαρμογών.

Η νέα ηγεσία εξαιρετικά γρήγορα προχώρησε στο αναγκαίο mapping, ανέδειξε τα δεδομένα, λανσάρισε άμεσα καινοτόμα προϊόντα, προχώρησε σε άμεσες συνέργειες και σήμερα απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχημένης θητείας της. Εννοείται δε, πως θα μακροημερεύσει. Δικαίως!

Το δίμηνο που προηγήθηκε, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα σηματοδοτήσει το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να υπάρξει μια σημαντική προσθήκη στο περιεχόμενο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) όπως έχει δομηθεί μέχρι σήμερα.
Πάντοτε, φυσικά, υπό την έννοια της τεχνολογίας και της αναγκαιότητας προμήθειας state of the art λύσεων και εξοπλισμού σε εξαιρετικά «ευαίσθητο» όσο και καθοριστικής σημασίας τομέα για το ευ ζην σημαντικά μεγάλου ποσοστού του εγχώριου πληθυσμού. Πρέπει δε, να υιοθετηθεί μια full ψηφιακή λύση, across the board.

Βλέπετε, τα χρόνια έχουν περάσει, η υφιστάμενη πληροφοριακή δομή θεωρείται έντονα outdated, ενώ σε περίπτωση που κυλήσει κι άλλος χρόνος δίχως να συμβεί η παραμικρή βελτίωση, τότε ο κίνδυνος να υπάρξει ανυπολόγιστη ζημιά στη φήμη του «προϊόντος» με το οποίο έχουμε συνδέσει συντριπτικό τμήμα της τύχης, αλλά και του ταμείου μας, θεωρείται ως κάτι παραπάνω από πιθανός. Γιατί, η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα σταθήκαμε τυχεροί σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος στα σοβαρά να επαφίεται σε έναν τόσο αστάθμητο παράγοντα.