Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, νεαρά κυρίως άτομα συγκεντρώνονταν σε εναλλακτικά στέκια και συζητούσαν για την ελευθερία που θα χαρίσουν τα κρυπτονομίσματα. «Όχι στις κεντρικές τράπεζες, όχι στην παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής, αγάπη και ειρήνη στον κόσμο»…
Στις αρχές του Μαΐου, κυβερνοεγκληματίες κλείδωσαν αρχεία της Colonial Pipeline, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο σωλήνων προϊόντων διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ. Για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία ζήτησαν και πήραν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ή για την ακρίβεια 75 bticoins. Ωστόσο, μόλις ένα μήνα μετά την επίθεση, η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το FBI κατάφερε να ανακτήσει bitcoins, τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρητικά, ο Elon Musk θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα με μια δυσαρεστημένη φατσούλα στο twitter του, μειώνοντας κατά 200% την αξία των bitcoins των κακοποιών, αλλά αυτό θα έθιγε και τα δικά του συμφέροντα, οπότε προτίμησε να μην το κάνει.
Πώς όμως το FBI κατάφερε να βρει και να ανακτήσει τα συγκεκριμένα bitcoins που είχαν δοθεί ως λύτρα; Δεδομένου ότι όλοι έχουμε δει αρκετές ταινίες, ας φτιάξουμε ένα σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται και σε πραγματικά γεγονότα. Αρχικά, κάποιοι καλοί hackers του FBI χρησιμοποιούν εργαλεία, τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε και τα UFO, για να ιχνηλατήσουν την πορεία των bitcoins. Η αλυσίδα του bitcoin, αφού είναι αλυσίδα, αποτελείται από κρίκους, καθένας εκ των οποίων συνδέεται με τον προηγούμενο μέχρι και την αρχή της ύπαρξης του κάθε bitcoin. Έτσι, το bitcoin ξέρει ότι πριν από μερικές μέρες άνηκε στο Μήτσο και τώρα ανήκει στον κυβερνοεγκληματία Αλαν Μοριάρτι. Όμως, θεωρητικά τουλάχιστον, αυτή η αλυσίδα είναι κρυπτογραφημένη και επιπλέον, ο Μήτσος και ο Αλαν είναι συνήθως IP διευθύνσεις.
Όπως φαίνεται αυτές οι δύο παράμετροι δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για το FBI, το οποίο μπορεί να μην βρήκε τον Άλαν, βρήκε όμως ένα ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο o Άλαν έστειλε μερικά από τα bitcoins. Στη συνέχεια, με ή χωρίς ένταλμα σύλληψης, κάποιοι κύριοι με μαύρα κουστούμια από ειδικό ύφασμα που δεν τσαλακώνει, έκαναν μια επίσκεψη στο χώρο του Μαρκ, στον οποίο άνηκε το ψηφιακό πορτοφόλι που είχε κάνει τη μεταφορά ο Άλαν. Με πολύ πειστικά επιχειρήματα ζήτησαν από τον Μαρκ τον κωδικό του ψηφιακού του πορτοφολιού και έτσι ανέκτησαν τα bitcoins που αντιστοιχούσαν σε ένα ποσοστό των λύτρων. Οπότε, οι καλοί πέτυχαν εν μέρει μια νίκη.
Τι σημαίνει όμως η νίκη αυτή για τον επιχειρηματικό κόσμο και την τεχνολογία blockchain που μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία, τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας ασπάστηκαν ως εξαιρετική λύση για decentralized δίκτυα, τα οποία θα διακινούν με ασφάλεια κρίσιμα δεδομένα; Σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του FBI μετατρέπει τις επιχειρηματικές προτάσεις των εταιρειών αυτών σε “φύκια”. Θα μπορούσαν βέβαια κάποιοι να ισχυριστούν ότι δεν γίνεται οι ανταγωνιστές της Airbus ή της Interamerican Aσφαλιστική, να έχουν στη διάθεση τους την ίδια τεχνολογία με το FBI και τους ίδιους επαγγελματίες white hackers.
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι “ίσως”. Εκπρόσωποι του FBI έχουν παραπονεθεί συχνά τα τελευταία χρόνια ότι η υπηρεσία είναι υποχρηματοδοτούμενη και αυτό δημιουργεί μεγάλα κενά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς βάζει τους κυβερνοεγκληματίες σε πλεονεκτική θέση. Οπότε, είναι αρκετά πιθανό, εταιρείες με κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχουν τους απαραίτητους πόρους ώστε να προμηθευτούν τεχνολογίες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα blockchain των ανταγωνιστών τους και στη συνέχεια να αποκτήσουν τα μαγικά κλειδιά που τα αποκρυπτογραφούν.
Όσο για τους νεαρούς στην εισαγωγή της ιστορίας μας, χρειάζεται μάλλον να αναζητήσουν άλλους τρόπους απελευθέρωσης από το καταπιεστικό σύστημα, οι οποίοι καλό θα ήταν να μην βασίζονται σε τεχνολογίες που αναπτύσσει το καταπιεστικό σύστημα.